Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто

...
Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прие намаление потреблението на ток с 10% и 5% - в пиковите часове

Съветът на Европейски Съюз се споразумя за непринудено понижаване с 10 на 100 на бруто потреблението на ток в страните членки и наложителна цел за понижаване с 5 на 100 на потреблението в пиковите часове.
Прочетете още
Това стана през днешния ден на изключителния Съвет „ Енергетика “ в Брюксел.

Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 година страните членки би трябвало да определят 10 % от пиковите си часове, в които търсенето да бъде понижено. Държавите ще могат да избират сами ограниченията, които да подхващат.

Министрите на енергетиката се споразумяха и за таван от 180 евро на киловат час на свръхпечалбите на производителите на на ниска цена ток. Това важи и за медиаторите, употребяващи така наречен инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновими източници на сила (ВЕИ), нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Таванът има за цел да запази облагите на операторите и да не се пречи на вложенията във възобновима сила.

Другото, за което бе реализирано съглашение, е солидарна вноска от производителите на изкопаеми горива. Мярката е краткотрайна и визира облагите на бизнеса в областта на суровия нефт, природния газ, въглищата и рафинирането. Вноската ще бъде изчислявана въз основа на облагаемите облаги.

Това ще става в сходство с националните законодателства  през финансовата година, започваща през 2022 или 2023 г. Печалбите би трябвало да са се нараснали с над 20 на 100 в съпоставяне със междинните годишни облагаеми облаги през 2018 г. Солидарната вноска ще се ползва в допълнение към постоянните налози в страните членки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР